Newsletter:
Cautare:
 
"Este vremea zborului, sub semnul viitorului"
 
  Pasiunile se nasc singure, traiesc ascunse si foarte rar sunt marturisite. Eu sunt unul dintre acei oameni care a început zborul dintr-o mare pasiune.
Acasa Carti Despre noi Galerie foto Galerie video Noutati Contact

Om şi avion

Moto:
„Odată am ştiut să zbor, odată,
Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte.”
Cântec folk din anii ’70
Astăzi scriu despre un om. Nu este un om special în accepţia generală, nu sare din tiparele acestei lumi, nu are “porniri de geniu” şi nici ieşiri necontrolate, nu se distinge la prima vedere, ba poate chiar trece neobservat. Pilot pe avioane supersonice, omul meu este un om bogat. Cu o experienţă excepţională mai mult... Cât o viaţă întreagă.
Zbor de zi cu misiuni lungi pe aerodromul de la Dunăre... Decolări frenetice într-o dimineaţă când numai să mori nu poţi a te gîndi. Prin eter, fraze intrate în tiparul clasic al zborului de instrucţie, în turnul de control linişte. Cumva sec, fără măcar acel tremur al vocii indus de cazul special iscat la bord, în camera cu geamuri de sticlă, răsuna ca un ecou fraza aceeea: “Cred că nu mai am instalaţie hidraulică principală... Întrerup misiunea şi vin acasă!”
Nu este prea multă eleganţă în această comunicare gravă, când toţi ceilalţi din aer tac şi gîndesc involuntar că-i bine că nu lor li s-a petrecut asta, are un aer de solitudine şi desparte pilotul şi avionul de un zbor normal, trecându-l sub aripa neagră a hazardului. Aripa morţii. Răceala ei.
Apoi, au urmat toate. În această situaţie este clar scris: pilotul se catapultează. Însă, omul meu nu a catapultat. A întors avionul spre aerodrom, şi-a alungat teamă aceea cu “dar dacă...” din minte, a căutat în el tăria de a nu catapulta nici când instalaţia hidraulică de amplificare a cedat, mai auzea motorul şi asta era bine, a largat rezervoarele suplimentare de sub planuri, a croit direcţia de aterizare de departe ca nu cumva să rămână fără comenzi, cu un soi de teamă a început coborârea şi scăderea vitezei, în clipa redresării aproape de pământ comenzile cedau, iar în urmă, la contactul cu pista de beton gri a Borcei, nu mai putea mişca nimic în cabina avionului: murise. Dar, nu de tot. Doar pentru o vreme...
Avion oprit, întreg dar “rupt” pe interior, pilot lăsat moale în chingi ca după un purgatoriu cu moartea, înviat însă de gândul cald că ...a salvat un avion. L-a adus acasă asumându-şi un risc cât o viaţă. Cum foarte puţini oameni au făcut asta.
Indiferent cum, omul acesta va rămâne pentru mine unul dintre cei rari care m-au învăţat indirect despre tărie, durere, frică, introspecţie, analiză lucidă pură şi încredere. Curaj. Dar, mai ales încredere. Pentru că, într-un fel, ceea ce nu ştiam, trebuia descoperit. Şi ceea ce a descoperit pilotul Adrian Popescu înseamna viaţă. Viaţa unui avion – 6487 – şi viaţa lui. Astăzi, spune el şăgalnic: „Sunt copilul nimănui, dar am un frate… De cruce. Dacă mi-a fost frică? Mi-a fost. Cum am gîndit? Simplu. Ce prefera să se petreacă după? Nimic. Regretă riscul urcat până la cer? Este cel mai mare dar al meu… Puteam să nu ştiu niciodată că se poate şi aşa.”
Când ştii mai mult, taci mai mult. Nu prea ai ce întreba. Dar, ai ce te întreba.
DUMITRU BERBUNSCHI

Noutati:

Optsprezece praguri

„Clipe de dural şi flacără şi raţiunea seacă de metal gonind cu două mii cinci sute de kilometri pe oră, rupeau timpul în felii netede ce nu se atingeau, clipel... :: continuare ::

Crepuscul de zbor

„Ceea ce ne salvează este să facem un pas. Întotdeauna, acelaşi pas, pe care omul îl reîncepe.” („Pământ al oamenilor” – Antoine de Saint - Exupery) Am decolat de sub grinda ... :: continuare ::

NEVOIA UITARII

„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar imi aduc aminte.” Cântec folk din anii 70 Oamenii învăţaţi spun că uitarea ar fi o deteriorare a memoriei ... :: continuare ::

Camaradul saptamanii

Citeste materialul pe adresa : http://www.presamil.ro/OM/2006/48/12.pdf ... :: continuare ::

Monstri sacri.

DORU DAVIDOVICI ÎNTRE ZBORUL SPRE STELE ŞI GLORIA POSTUMĂ Piloţii militari nu intră în cărţile de citire. Nu sunt, în accepţia largă a expresiei, persoane... :: continuare ::

LIMITELE

„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar imi aduc aminte.” Cântec folk din anii 70 Destul de des, fie că recunoaştem ori nu, ne aflăm limitele. Simţ... :: continuare ::

ZBOR DE LUPTA

„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar imi aduc aminte.” Cântec folk din anii 70 Nimic nu poate egala prezenţa zborului de luptă. Imprevizibila lui desf... :: continuare ::

De pe "www.aviatia.ro"

Cate ceva despre...... :: continuare ::

URCAREA LA CER

Pilotul de vanatoare traieste singur si moare la fel. Insa, pe aerodrom, nimeni nu stie si nici nu se arata ca-i gata sa moara. Asa este aceasta profesie: vecina cu vesnicia. Oricat ar fi de strapuns... :: continuare ::

OFRANDELE ZEULUI ZBOR

Omul, a deprins zborul. L-a învatat ca pe o povata, l-a abordat cu sfiala si l-a încercat cu timiditate, ca atunci când te afli cu adevarat în fata unei taine detinute doar de zei. Coborâta din... :: continuare ::

REFUGIUL

Chiar si asa, de vrem ori nu, daca suntem atenti la tectonica zilnica, lumea se misca. Merge. Poate o retrospectiva intelectuala polarizata in jurul vietii personale, destelenita dintre multiple ... :: continuare ::

CLIPA CARE VINE

Urca în avioane pilotii pentru ca aceasta le este profesia. Pentru ca asta stiu sa faca, iar avionul le este si arma si scut – necesara regasire în pustiul uscat al câmpului de lupta. Pilotii în ... :: continuare ::

Vremea schimbarilor - RENASTEREA

Din nastere, omul se vrea pazit de o uitare prea grabnica. Pentru asta se apuca de facut case, sapat fantani, nascut copii, plantat copaci si cate altele... Dar, dupa ciclul arhaic al anotimpurilor u... :: continuare ::

Conştiinţa

Când înveţi să scrii, când chiar te apuci de scris ori când, în buna regulă a strădaniei umane îţi câştigi pâinea de pe masă din această zăbavă, eu cr... :: continuare ::

Zbor de viaţă (1)

Moto:„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii 70 Toţi visăm. La revărsatul zorilor, la ziua de mâine, la ce va mai fi... :: continuare ::

Zbor de viaţă (2)

Moto:„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii 70 M-am întors ca dintr-un vis. Visul pilotului de avioane supersonice pentru care str... :: continuare ::

Viaţa ca zbor

Moto: „Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii ’70 Fiecare rază de lumină ce trece prin geamul opac la exterior, dar prin... :: continuare ::

Zborul este vis lucid

Motto: „Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii 70 Cei mai mulţi dintre oameni, când vorbesc despre zbor, parcă se transf... :: continuare ::

Rectificările timpului

Moto: „Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii '70 Diferenţa dintre un om obişnuit cu asprimea şi tăria pă... :: continuare ::

Note de lectura.

Intors din anticamera mortii Vrie! O descriere a unei vrii de catre un pilot aflat în cabina unui MiG 21! Un fapt uimitor! Ti se opreste respiratia numai când asociezi cuvintele vrie si MiG 21! Da... :: continuare ::

Ritualul zborului

Moto: „Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii 70 Un spectacol aerian este un ritual fără pereche. Pregătită mi... :: continuare ::

Piloţii de vânătoare

În zilele în care la Bucureşti se organiza cel mai mare Summit NATO din istorie, aviatorii militari români executau misiuni de luptă reale la cel mai înalt nivel, cu un desăvârşit ... :: continuare ::

ARIPA LANGA ARIPA sau vecinatatea oamenilor buni

Zborul, aceasta rupere lenta de o stare veche de mii de ani si învatata de omenire în mai putin de un secol, pare a nu fi o profesie. Nu este o meserie în acceptia generala a cuvântului. Nu are nimic ... :: continuare ::

Pilot cu experienţă

Moto: „Odată am ştiut să zbor, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte.” Cântec folk din anii ’70 Mă tot gândesc de ceva vreme la condiţia pilotului. Ce, dar mai... :: continuare ::

Anul ...avion.

Imagini aeronautice ...hazlii. Recomandat celor care au un umor ...retinut.... :: continuare ::

Celula de alarmă

Moto: „Odată am ştiut să zbor, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte.” Cântec folk din anii ’70 Mereu vrem să fim fiecare ceva separat. Să nu fim amestecaţ... :: continuare ::

Piloţii

Moto: „Odată am ştiut să zbor, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte.” Cântec folk din anii ’70 Într-o vreme în care aviaţia lumii străbate drumul până în... :: continuare ::

CAUZA

„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar imi aduc aminte.” Cântec folk din anii 70 Suferinţa omului impresionează. Reală, ruptă de orice formă... :: continuare ::

Pilot fără zbor...

Moto: „Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii 70 Pilotul militar, când nu zboară, se descalifică. Încet, exact în ritmul... :: continuare ::

Facerea de rău

Omul, uneori rămâne doar cu gândurile sale, cu chipurile şi vocile acelora care, cumva în plan secund, trăiesc cu el, într-o lume a ideilor. Prin acest joc, tulburat constant de întreb&... :: continuare ::

Să te naşti a doua oară

„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar imi aduc aminte.” Cântec folk din anii 70 Ca pilot militar, urcând în alt avion decât cel care te-a consacrat ca luptător ... :: continuare ::

Puteti citi:

Fotografia zilei:

Filmul zilei :