Newsletter:
Cautare:
 
"Este vremea zborului, sub semnul viitorului"
 
  Pasiunile se nasc singure, traiesc ascunse si foarte rar sunt marturisite. Eu sunt unul dintre acei oameni care a început zborul dintr-o mare pasiune.
Acasa Carti Despre noi Galerie foto Galerie video Noutati Contact

Piloţii

Moto:
„Odată am ştiut să zbor, odată,
Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte.”
Cântec folk din anii ’70
Într-o vreme în care aviaţia lumii străbate drumul până în cosmos şi înapoi în vreme de zile, iar evoluţia pe acest tărâm este realmente fulgerătoare, pătrunderea între cei „tari”, dar mai ales „bogaţi la hire” din acest perimetru, nu este deloc uşoară. Se construieşte. Cel mai adesea, individual. Pas cu pas. În timp şi cu un deosebit efort. Numai aşa poţi spera într-o bună zi, ca pilot, vei inspira respect. Că vei trece în ierarhia selectă a celor care trăiesc sub filozofia vieţii şi a morţii legate de zbor, de bună voie şi conştient, în profesia care nu se poate impune niciodată ci doar se acceptă, cel mai des devenind un mod de viaţă.
Piloţii buni se recunosc. Se văd dintr-o mie şi se „miros” de departe. Uneori le sesizezi câte un zâmbet limpede ca şi cum nimic nu are cum să-i uimească, par tineri la orice vârstă, zboară simplu ca şi cum ar merge, vin la zbor cu aceeaşi bucurie cu care îşi iubesc femeile, sunt demni de respect, iar cel mai des simţi un imbold nelămurit de ai întreba câte ceva. Au un gust al lucrului bine făcut, un simţ înnăscut al victoriei, contrapus parcă oricărei pierderi ruşinoase. Rămân senini şi atunci când situaţiile sunt grave, pot să-şi stăpânească emoţiile şi nu răbufnesc cu violenţă. Cunosc măsura, iar păstrarea ei o percep ca disciplină. Gândesc supravieţuirea cu stăpânire de sine şi nu calcă reguli nescrise ale aerului. Mereu desprind latura nesofisticată a zborului şi o spun, limpede, pentru ca cea grea, complicată, să le apară sub o gravitate rezonabilă. Nu sunt înjuraţi de ceilalţi şi nici nu înjură. Nu aşteaptă laude, decât dacă sunt lăudaţi toţi cu care muncesc. Îi distingi între alţii ca ei şi rar trec neobservaţi. Când spun ceva trebuie să crezi că aşa este: nu vorbesc fără să ştie.
Oamenii aceştia despre care eu scriu, cunosc bucuria lucrului bine făcut. Încheiat. Nu sunt nemijlocit legaţi de împrejurări, ci au puterea de a fi buni din interior. Din ei înşişi. Vibrează sincer la o vorbă bună, la un gest cald de amiciţie, o înseninare a cerului, un gângurit de copil, un act de bravură şi de isteţime a unui camarad, delicateţea unei femei, freamătul tăcerii, mirosul zăpezii ori zâmbetul scăpat la o amintire fugară. Pot să reconstruiască grădina lângă o floare. Pentru că ei, piloţii buni, nu vorbesc de rău ca să nu-l cheme, nu se plâng de neputinţă şi corvoadă, nu dau vina pe alţii, nu caută printre flecuri, pot privi lucrurile cu îngăduinţă, nu fac din ţânţar armăsar şi foarte rar sunt posaci.
Piloţii buni au o genă specială: a priceperii şi a lucrului bine făcut, cu bucurie şi cu drag. Zborul, nu poate fi decât frumos. Iar frumosul, cu bucurie se trăieşte. Aşa devine el un semn al firii umane de izbândă şi împlinire, un punct fix în zidirea lumii adus de fapta ta. Pentru asta trebuie să trăieşti pe măsura puterilor tale, să-ţi afli locul, să te mulţumeşti cu a fi ceea ce ai fost menit să fii.
Însă, pentru toate acestea nu ajunge doar pasiunea.
Dumitru BERBUNSCHI

Noutati:

Optsprezece praguri

„Clipe de dural şi flacără şi raţiunea seacă de metal gonind cu două mii cinci sute de kilometri pe oră, rupeau timpul în felii netede ce nu se atingeau, clipel... :: continuare ::

Crepuscul de zbor

„Ceea ce ne salvează este să facem un pas. Întotdeauna, acelaşi pas, pe care omul îl reîncepe.” („Pământ al oamenilor” – Antoine de Saint - Exupery) Am decolat de sub grinda ... :: continuare ::

NEVOIA UITARII

„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar imi aduc aminte.” Cântec folk din anii 70 Oamenii învăţaţi spun că uitarea ar fi o deteriorare a memoriei ... :: continuare ::

Camaradul saptamanii

Citeste materialul pe adresa : http://www.presamil.ro/OM/2006/48/12.pdf ... :: continuare ::

Monstri sacri.

DORU DAVIDOVICI ÎNTRE ZBORUL SPRE STELE ŞI GLORIA POSTUMĂ Piloţii militari nu intră în cărţile de citire. Nu sunt, în accepţia largă a expresiei, persoane... :: continuare ::

LIMITELE

„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar imi aduc aminte.” Cântec folk din anii 70 Destul de des, fie că recunoaştem ori nu, ne aflăm limitele. Simţ... :: continuare ::

ZBOR DE LUPTA

„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar imi aduc aminte.” Cântec folk din anii 70 Nimic nu poate egala prezenţa zborului de luptă. Imprevizibila lui desf... :: continuare ::

De pe "www.aviatia.ro"

Cate ceva despre...... :: continuare ::

URCAREA LA CER

Pilotul de vanatoare traieste singur si moare la fel. Insa, pe aerodrom, nimeni nu stie si nici nu se arata ca-i gata sa moara. Asa este aceasta profesie: vecina cu vesnicia. Oricat ar fi de strapuns... :: continuare ::

OFRANDELE ZEULUI ZBOR

Omul, a deprins zborul. L-a învatat ca pe o povata, l-a abordat cu sfiala si l-a încercat cu timiditate, ca atunci când te afli cu adevarat în fata unei taine detinute doar de zei. Coborâta din... :: continuare ::

REFUGIUL

Chiar si asa, de vrem ori nu, daca suntem atenti la tectonica zilnica, lumea se misca. Merge. Poate o retrospectiva intelectuala polarizata in jurul vietii personale, destelenita dintre multiple ... :: continuare ::

CLIPA CARE VINE

Urca în avioane pilotii pentru ca aceasta le este profesia. Pentru ca asta stiu sa faca, iar avionul le este si arma si scut – necesara regasire în pustiul uscat al câmpului de lupta. Pilotii în ... :: continuare ::

Vremea schimbarilor - RENASTEREA

Din nastere, omul se vrea pazit de o uitare prea grabnica. Pentru asta se apuca de facut case, sapat fantani, nascut copii, plantat copaci si cate altele... Dar, dupa ciclul arhaic al anotimpurilor u... :: continuare ::

Conştiinţa

Când înveţi să scrii, când chiar te apuci de scris ori când, în buna regulă a strădaniei umane îţi câştigi pâinea de pe masă din această zăbavă, eu cr... :: continuare ::

Zbor de viaţă (1)

Moto:„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii 70 Toţi visăm. La revărsatul zorilor, la ziua de mâine, la ce va mai fi... :: continuare ::

Zbor de viaţă (2)

Moto:„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii 70 M-am întors ca dintr-un vis. Visul pilotului de avioane supersonice pentru care str... :: continuare ::

Viaţa ca zbor

Moto: „Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii ’70 Fiecare rază de lumină ce trece prin geamul opac la exterior, dar prin... :: continuare ::

Zborul este vis lucid

Motto: „Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii 70 Cei mai mulţi dintre oameni, când vorbesc despre zbor, parcă se transf... :: continuare ::

Rectificările timpului

Moto: „Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii '70 Diferenţa dintre un om obişnuit cu asprimea şi tăria pă... :: continuare ::

Note de lectura.

Intors din anticamera mortii Vrie! O descriere a unei vrii de catre un pilot aflat în cabina unui MiG 21! Un fapt uimitor! Ti se opreste respiratia numai când asociezi cuvintele vrie si MiG 21! Da... :: continuare ::

Ritualul zborului

Moto: „Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii 70 Un spectacol aerian este un ritual fără pereche. Pregătită mi... :: continuare ::

Piloţii de vânătoare

În zilele în care la Bucureşti se organiza cel mai mare Summit NATO din istorie, aviatorii militari români executau misiuni de luptă reale la cel mai înalt nivel, cu un desăvârşit ... :: continuare ::

ARIPA LANGA ARIPA sau vecinatatea oamenilor buni

Zborul, aceasta rupere lenta de o stare veche de mii de ani si învatata de omenire în mai putin de un secol, pare a nu fi o profesie. Nu este o meserie în acceptia generala a cuvântului. Nu are nimic ... :: continuare ::

Pilot cu experienţă

Moto: „Odată am ştiut să zbor, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte.” Cântec folk din anii ’70 Mă tot gândesc de ceva vreme la condiţia pilotului. Ce, dar mai... :: continuare ::

Anul ...avion.

Imagini aeronautice ...hazlii. Recomandat celor care au un umor ...retinut.... :: continuare ::

Celula de alarmă

Moto: „Odată am ştiut să zbor, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte.” Cântec folk din anii ’70 Mereu vrem să fim fiecare ceva separat. Să nu fim amestecaţ... :: continuare ::

CAUZA

„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar imi aduc aminte.” Cântec folk din anii 70 Suferinţa omului impresionează. Reală, ruptă de orice formă... :: continuare ::

Om şi avion

Moto: „Odată am ştiut să zbor, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte.” Cântec folk din anii ’70 Astăzi scriu despre un om. Nu este un om special în accepţia g... :: continuare ::

Pilot fără zbor...

Moto: „Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii 70 Pilotul militar, când nu zboară, se descalifică. Încet, exact în ritmul... :: continuare ::

Facerea de rău

Omul, uneori rămâne doar cu gândurile sale, cu chipurile şi vocile acelora care, cumva în plan secund, trăiesc cu el, într-o lume a ideilor. Prin acest joc, tulburat constant de întreb&... :: continuare ::

Să te naşti a doua oară

„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar imi aduc aminte.” Cântec folk din anii 70 Ca pilot militar, urcând în alt avion decât cel care te-a consacrat ca luptător ... :: continuare ::

Puteti citi:

Fotografia zilei:

Filmul zilei :