Newsletter:
Cautare:
 
"Este vremea zborului, sub semnul viitorului"
 
  Pasiunile se nasc singure, traiesc ascunse si foarte rar sunt marturisite. Eu sunt unul dintre acei oameni care a început zborul dintr-o mare pasiune.
Acasa Carti Despre noi Galerie foto Galerie video Noutati Contact

Ritualul zborului

Moto:
„Odată am zburat şi eu, odată,
Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte”
Cântec folk din anii 70
Un spectacol aerian este un ritual fără pereche. Pregătită minuţios, sărbătoarea zborului vine să ridice cerului semn de mulţumire pentru acceptarea noastră în landul albastru de deasupra capului, să glorifice primul pas dar şi ultima cucerire a omului “prin aer”, adunând sub aceeaşi cupolă tot ce a putut născoci mintea umană în materie de zbor într-o sută-şi-mai-bine-de-ani, reunind lângă izvoare oameni cu calităţi excepţionale şi pregătire ireproşabilă, dar mai ales pasionaţi. Răsplătindu-le pasiunea şi cultivându-le entuziasmul, spectacolele aeriene cheamă lumea aviatorilor la rampă, fac din piloţi “vioara întâi” într-o orchestră de gală şi sfinţesc izvoarele cu semne de recunoaştere. Zborul izvorăşte din simbol până la contopirea cu viaţa şi poate părea joc până la confundarea cu realitatea. În fapt, este o sărbătoare a spiritului. Spectacolele aeriene fascinează, înnobilează şi înalţă.
Sub culorile României, piloţi, ingineri şi tehnicieni ai Forţelor Aeriene Române, la bordul a două avioane MiG-21 LanceR şi a unei aeronave An-26, au răspuns invitaţiei Italiei de a participa la spectacolul aerian naţional găzduit anul acesta de baza militară de la Pratica di Mare.
Pentru o zi ori două, spectacolele aeriene însufleţesc pământul şi dau aripi gândului uman care, franjurat de milioane de alte gânduri, visează real la zborul viitor. Îl construiesc în minte şi speră să-l înfăptuiască. Peisajul celest al unui aerodrom înţesat cu tot ce a putut crea omul în materie de aeronautică până astăzi, este un complex “dispozitiv” de sustentaţie a sentimentelor, a acelei afectivităţi profunde care cheamă tinerii, maturii şi vârstnicii lângă zbor, care face să izvorască în primii dintre ei şuvoiul unei pasiuni ponderate care, în preajma cerului, capătă o amprentă puternică şi inconfundabilă a bucuriei, ineditului, optimismului, curajului şi seriozităţii, toate adunate sub un “dar” de frumos. Spectacolele aeriene sondează în oamenii tineri după acel filon limpede şi abundent care motivează, potenţând complex şi exact dorul de cer zidit în profesie. Profesia aerului. Zborul avioanelor ca mers de fiecare zi.
Acolo, pe pământul îmbălsămat de istorie al insulei, undeva aproape de Roma, aveam să mă conving încă o dată de adevărul înfierat pe trupul timpului, botezat de legende, rânduit de Dumnezeu şi certificat de viaţă: zborul ţine oamenii aproape. Îi uneşte sub trena unui ideal şi îi recompensează cu fulgurante bucurii. Puţine. Destule însă pentru a gândi cald la următoarea decolare.
Întorcându-te la izvoarele zborului şi apoi “curgând” cu el până în zilele noastre, ostoindu-ţi setea la fântâna din spectacolele aeriene întoarse cerului ca ecou, vei înţelege că Dumnezeu a lăsat omul să urce pe cer şi să zboare pentru că era nevoie ca, în austeritatea, banalul şi indiferenţa mersului biped să răsară grav saltul în necunoscut, să se zidească trainică şi nu lipsită de sacrificii filosofia unui altfel de mers, a muncii migăloase şi a minţii treze, a continuităţii în faptă şi a responsabilităţii, unde plonjarea în necunoscut nu mai seamănă a aventură ci devine tot mai mult cunoaştere profundă şi semn de coborâre a imposibilului în posibil. Altfel spus, zborul ca zbor şi gândul ca faptă, dincolo de aura-i ireală, prin sărbătorile aeriene capătă forma vie de respect al pământului pentru cer, care din ţărâna călcată sub picioare urcă sus ca pulbere de aer, purtând paşii umbletului uman tot mai aproape de soare, în acea dimensiune verticală a spaţiului de înălţare către frumos, dezmorţind spiritul şi înlesnind apropierea de neînţeles, evadând dintre reperele fixe ale unei “geometrii” a obiectelor, în alte dimensiuni, fluide, de limpezime şi culoare. De asta zborul te cheamă, te linişteşte şi te incită în acelaşi timp, însă te îndeamnă să vezi, să visezi şi să aspiri, pentru ca într-o bună zi să încerci. Rosturile majore ale sărbătorilor aeriene zac în însăşi spiritul uman: priveşte în tine!
DUMITRU BERBUNSCHI

Noutati:

Optsprezece praguri

„Clipe de dural şi flacără şi raţiunea seacă de metal gonind cu două mii cinci sute de kilometri pe oră, rupeau timpul în felii netede ce nu se atingeau, clipel... :: continuare ::

Crepuscul de zbor

„Ceea ce ne salvează este să facem un pas. Întotdeauna, acelaşi pas, pe care omul îl reîncepe.” („Pământ al oamenilor” – Antoine de Saint - Exupery) Am decolat de sub grinda ... :: continuare ::

NEVOIA UITARII

„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar imi aduc aminte.” Cântec folk din anii 70 Oamenii învăţaţi spun că uitarea ar fi o deteriorare a memoriei ... :: continuare ::

Camaradul saptamanii

Citeste materialul pe adresa : http://www.presamil.ro/OM/2006/48/12.pdf ... :: continuare ::

Monstri sacri.

DORU DAVIDOVICI ÎNTRE ZBORUL SPRE STELE ŞI GLORIA POSTUMĂ Piloţii militari nu intră în cărţile de citire. Nu sunt, în accepţia largă a expresiei, persoane... :: continuare ::

LIMITELE

„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar imi aduc aminte.” Cântec folk din anii 70 Destul de des, fie că recunoaştem ori nu, ne aflăm limitele. Simţ... :: continuare ::

ZBOR DE LUPTA

„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar imi aduc aminte.” Cântec folk din anii 70 Nimic nu poate egala prezenţa zborului de luptă. Imprevizibila lui desf... :: continuare ::

De pe "www.aviatia.ro"

Cate ceva despre...... :: continuare ::

URCAREA LA CER

Pilotul de vanatoare traieste singur si moare la fel. Insa, pe aerodrom, nimeni nu stie si nici nu se arata ca-i gata sa moara. Asa este aceasta profesie: vecina cu vesnicia. Oricat ar fi de strapuns... :: continuare ::

OFRANDELE ZEULUI ZBOR

Omul, a deprins zborul. L-a învatat ca pe o povata, l-a abordat cu sfiala si l-a încercat cu timiditate, ca atunci când te afli cu adevarat în fata unei taine detinute doar de zei. Coborâta din... :: continuare ::

REFUGIUL

Chiar si asa, de vrem ori nu, daca suntem atenti la tectonica zilnica, lumea se misca. Merge. Poate o retrospectiva intelectuala polarizata in jurul vietii personale, destelenita dintre multiple ... :: continuare ::

CLIPA CARE VINE

Urca în avioane pilotii pentru ca aceasta le este profesia. Pentru ca asta stiu sa faca, iar avionul le este si arma si scut – necesara regasire în pustiul uscat al câmpului de lupta. Pilotii în ... :: continuare ::

Vremea schimbarilor - RENASTEREA

Din nastere, omul se vrea pazit de o uitare prea grabnica. Pentru asta se apuca de facut case, sapat fantani, nascut copii, plantat copaci si cate altele... Dar, dupa ciclul arhaic al anotimpurilor u... :: continuare ::

Conştiinţa

Când înveţi să scrii, când chiar te apuci de scris ori când, în buna regulă a strădaniei umane îţi câştigi pâinea de pe masă din această zăbavă, eu cr... :: continuare ::

Zbor de viaţă (1)

Moto:„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii 70 Toţi visăm. La revărsatul zorilor, la ziua de mâine, la ce va mai fi... :: continuare ::

Zbor de viaţă (2)

Moto:„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii 70 M-am întors ca dintr-un vis. Visul pilotului de avioane supersonice pentru care str... :: continuare ::

Viaţa ca zbor

Moto: „Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii ’70 Fiecare rază de lumină ce trece prin geamul opac la exterior, dar prin... :: continuare ::

Zborul este vis lucid

Motto: „Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii 70 Cei mai mulţi dintre oameni, când vorbesc despre zbor, parcă se transf... :: continuare ::

Rectificările timpului

Moto: „Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii '70 Diferenţa dintre un om obişnuit cu asprimea şi tăria pă... :: continuare ::

Note de lectura.

Intors din anticamera mortii Vrie! O descriere a unei vrii de catre un pilot aflat în cabina unui MiG 21! Un fapt uimitor! Ti se opreste respiratia numai când asociezi cuvintele vrie si MiG 21! Da... :: continuare ::

Piloţii de vânătoare

În zilele în care la Bucureşti se organiza cel mai mare Summit NATO din istorie, aviatorii militari români executau misiuni de luptă reale la cel mai înalt nivel, cu un desăvârşit ... :: continuare ::

ARIPA LANGA ARIPA sau vecinatatea oamenilor buni

Zborul, aceasta rupere lenta de o stare veche de mii de ani si învatata de omenire în mai putin de un secol, pare a nu fi o profesie. Nu este o meserie în acceptia generala a cuvântului. Nu are nimic ... :: continuare ::

Pilot cu experienţă

Moto: „Odată am ştiut să zbor, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte.” Cântec folk din anii ’70 Mă tot gândesc de ceva vreme la condiţia pilotului. Ce, dar mai... :: continuare ::

Anul ...avion.

Imagini aeronautice ...hazlii. Recomandat celor care au un umor ...retinut.... :: continuare ::

Celula de alarmă

Moto: „Odată am ştiut să zbor, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte.” Cântec folk din anii ’70 Mereu vrem să fim fiecare ceva separat. Să nu fim amestecaţ... :: continuare ::

Piloţii

Moto: „Odată am ştiut să zbor, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte.” Cântec folk din anii ’70 Într-o vreme în care aviaţia lumii străbate drumul până în... :: continuare ::

CAUZA

„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar imi aduc aminte.” Cântec folk din anii 70 Suferinţa omului impresionează. Reală, ruptă de orice formă... :: continuare ::

Om şi avion

Moto: „Odată am ştiut să zbor, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte.” Cântec folk din anii ’70 Astăzi scriu despre un om. Nu este un om special în accepţia g... :: continuare ::

Pilot fără zbor...

Moto: „Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii 70 Pilotul militar, când nu zboară, se descalifică. Încet, exact în ritmul... :: continuare ::

Facerea de rău

Omul, uneori rămâne doar cu gândurile sale, cu chipurile şi vocile acelora care, cumva în plan secund, trăiesc cu el, într-o lume a ideilor. Prin acest joc, tulburat constant de întreb&... :: continuare ::

Să te naşti a doua oară

„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar imi aduc aminte.” Cântec folk din anii 70 Ca pilot militar, urcând în alt avion decât cel care te-a consacrat ca luptător ... :: continuare ::

Puteti citi:

Fotografia zilei:

Filmul zilei :