Newsletter:
Cautare:
 
"Este vremea zborului, sub semnul viitorului"
 
  Pasiunile se nasc singure, traiesc ascunse si foarte rar sunt marturisite. Eu sunt unul dintre acei oameni care a început zborul dintr-o mare pasiune.
Acasa Carti Despre noi Galerie foto Galerie video Noutati Contact

NEVOIA UITARII

„Odată am zburat şi eu, odată,
Dovadă n-am, dar imi aduc aminte.”
Cântec folk din anii 70
Oamenii învăţaţi spun că uitarea ar fi o deteriorare a memoriei şi mai puţin un soi de revers al medaliei pentru ea. Dar, oare ce am trăi zilnic dacă nu ar fi uitarea? Un om cu mintea covârşită de tot ce a învăţat într-o viaţă, de tot ce a trăit, cred că nu mai are resurse pentru viaţa de zi cu zi. Şi totuşi... Piloţii, rămân piloţi până la moarte.
Recent, pilotul meu de suflet, modelul şi paznicul care mi-a fost vreme de vreo 18 ani, îmi spunea: „Ca să trăiesc ca om, am avut nevoie să uit. Am nevoie de liniştea mea, departe de avioane, câmp de zbor şi cer, pentru că orice apropiere de ele prin tine ori prin altcineva, mi-ar înfige alte săgeţi în coaste, pe care eu nu le mai vreau!” Am ascultat smerit, am închis în inimă semnul său de linişte şi am gândit...
Uitarea este aceea care corodează legăturile pilotului cu ultimul zbor apus în aterizare, cu cel mai grozav caz special rezolvat, cu situaţia critică din care a scăpat cu viaţă, cu oamenii care, peste faptul că nu l-au înţeles, nici măcar nu i-au respectat viaţa, ba chiar unii l-au trădat, dându-i posibilitatea omului din el să se rupă de prezentul câmpului de zbor, să se întoarcă la el, la esenţa lui, la clipa când, desculţi, sub ploaie, visa să se facă pilot. Să reconfigureze viitorul cu alte resurse de memorie, eliberate de uitare, unde conştiinţa ruptă de vecinătatea aerului, să poată broda liniştea. Tot uitarea l-a făcut pe pilotul despre care eu scriu cu respect să urce iar în avion după două catapultări, să zboare pe cerul lumii după ce un avion nu mai voia să se oprească la aterizare. După multe, foarte multe. Bune, dar şi rău de rele. Uitarea este aceea care îl lasă să gândescă singur, profund şi tainic cum a fost mereu, apropiindu-şi lumea largă din care toţi venim înainte de a urca pe cer.
Că piloţii „zboară” până la moarte, este un adevăr. Această profesie nu se poate uita. Ea, profesia, zborul ca fapt. Restul, trece în uitare lângă măreţia zborului. Chiar acum când scriu despre omul meu drag, ştiu sigur că rezum cercurile de viaţă ale unui majorat trecut şi deopotrivă prospectez liniile de forţă ale unui viitor posibil. De care, ca om, sunt şi eu legat. Gestul meu capătă semnificaţie printre cioburi de memorie, doar între amintiri trăite şi aşteptări dorite.
Viaţa lângă cer devine amintire şi se poate vorbi despre ea. De aceeea uneori preferăm uitarea concretului, rămânându-ne doar semnificaţia. Parcă îl aud si acum pe pilotul meu, cu tonul lui mereu limpede: „Omule, astăzi nu valorează nimic exemplul personal.”
Dacă n-am uita nimic, semnul viitorului ar fi greu ca un Everest. Cultura, spun tot oamenii învăţaţi, ar fi ceea ce a rămas după ce am uitat tot ce am învăţat. Şi ne repetă mereu să iertăm, dar să nu uităm. Eu unul, nu cred deloc în posibilitatea iertării fără uitare.
Aşa cum ştiu sigur, că atunci când zbori, şi apa este mai bună.

Dumitru Berbunschi

Noutati:

Optsprezece praguri

„Clipe de dural şi flacără şi raţiunea seacă de metal gonind cu două mii cinci sute de kilometri pe oră, rupeau timpul în felii netede ce nu se atingeau, clipel... :: continuare ::

Crepuscul de zbor

„Ceea ce ne salvează este să facem un pas. Întotdeauna, acelaşi pas, pe care omul îl reîncepe.” („Pământ al oamenilor” – Antoine de Saint - Exupery) Am decolat de sub grinda ... :: continuare ::

Camaradul saptamanii

Citeste materialul pe adresa : http://www.presamil.ro/OM/2006/48/12.pdf ... :: continuare ::

Monstri sacri.

DORU DAVIDOVICI ÎNTRE ZBORUL SPRE STELE ŞI GLORIA POSTUMĂ Piloţii militari nu intră în cărţile de citire. Nu sunt, în accepţia largă a expresiei, persoane... :: continuare ::

LIMITELE

„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar imi aduc aminte.” Cântec folk din anii 70 Destul de des, fie că recunoaştem ori nu, ne aflăm limitele. Simţ... :: continuare ::

ZBOR DE LUPTA

„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar imi aduc aminte.” Cântec folk din anii 70 Nimic nu poate egala prezenţa zborului de luptă. Imprevizibila lui desf... :: continuare ::

De pe "www.aviatia.ro"

Cate ceva despre...... :: continuare ::

URCAREA LA CER

Pilotul de vanatoare traieste singur si moare la fel. Insa, pe aerodrom, nimeni nu stie si nici nu se arata ca-i gata sa moara. Asa este aceasta profesie: vecina cu vesnicia. Oricat ar fi de strapuns... :: continuare ::

OFRANDELE ZEULUI ZBOR

Omul, a deprins zborul. L-a învatat ca pe o povata, l-a abordat cu sfiala si l-a încercat cu timiditate, ca atunci când te afli cu adevarat în fata unei taine detinute doar de zei. Coborâta din... :: continuare ::

REFUGIUL

Chiar si asa, de vrem ori nu, daca suntem atenti la tectonica zilnica, lumea se misca. Merge. Poate o retrospectiva intelectuala polarizata in jurul vietii personale, destelenita dintre multiple ... :: continuare ::

CLIPA CARE VINE

Urca în avioane pilotii pentru ca aceasta le este profesia. Pentru ca asta stiu sa faca, iar avionul le este si arma si scut – necesara regasire în pustiul uscat al câmpului de lupta. Pilotii în ... :: continuare ::

Vremea schimbarilor - RENASTEREA

Din nastere, omul se vrea pazit de o uitare prea grabnica. Pentru asta se apuca de facut case, sapat fantani, nascut copii, plantat copaci si cate altele... Dar, dupa ciclul arhaic al anotimpurilor u... :: continuare ::

Conştiinţa

Când înveţi să scrii, când chiar te apuci de scris ori când, în buna regulă a strădaniei umane îţi câştigi pâinea de pe masă din această zăbavă, eu cr... :: continuare ::

Zbor de viaţă (1)

Moto:„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii 70 Toţi visăm. La revărsatul zorilor, la ziua de mâine, la ce va mai fi... :: continuare ::

Zbor de viaţă (2)

Moto:„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii 70 M-am întors ca dintr-un vis. Visul pilotului de avioane supersonice pentru care str... :: continuare ::

Viaţa ca zbor

Moto: „Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii ’70 Fiecare rază de lumină ce trece prin geamul opac la exterior, dar prin... :: continuare ::

Zborul este vis lucid

Motto: „Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii 70 Cei mai mulţi dintre oameni, când vorbesc despre zbor, parcă se transf... :: continuare ::

Rectificările timpului

Moto: „Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii '70 Diferenţa dintre un om obişnuit cu asprimea şi tăria pă... :: continuare ::

Note de lectura.

Intors din anticamera mortii Vrie! O descriere a unei vrii de catre un pilot aflat în cabina unui MiG 21! Un fapt uimitor! Ti se opreste respiratia numai când asociezi cuvintele vrie si MiG 21! Da... :: continuare ::

Ritualul zborului

Moto: „Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii 70 Un spectacol aerian este un ritual fără pereche. Pregătită mi... :: continuare ::

Piloţii de vânătoare

În zilele în care la Bucureşti se organiza cel mai mare Summit NATO din istorie, aviatorii militari români executau misiuni de luptă reale la cel mai înalt nivel, cu un desăvârşit ... :: continuare ::

ARIPA LANGA ARIPA sau vecinatatea oamenilor buni

Zborul, aceasta rupere lenta de o stare veche de mii de ani si învatata de omenire în mai putin de un secol, pare a nu fi o profesie. Nu este o meserie în acceptia generala a cuvântului. Nu are nimic ... :: continuare ::

Pilot cu experienţă

Moto: „Odată am ştiut să zbor, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte.” Cântec folk din anii ’70 Mă tot gândesc de ceva vreme la condiţia pilotului. Ce, dar mai... :: continuare ::

Anul ...avion.

Imagini aeronautice ...hazlii. Recomandat celor care au un umor ...retinut.... :: continuare ::

Celula de alarmă

Moto: „Odată am ştiut să zbor, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte.” Cântec folk din anii ’70 Mereu vrem să fim fiecare ceva separat. Să nu fim amestecaţ... :: continuare ::

Piloţii

Moto: „Odată am ştiut să zbor, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte.” Cântec folk din anii ’70 Într-o vreme în care aviaţia lumii străbate drumul până în... :: continuare ::

CAUZA

„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar imi aduc aminte.” Cântec folk din anii 70 Suferinţa omului impresionează. Reală, ruptă de orice formă... :: continuare ::

Om şi avion

Moto: „Odată am ştiut să zbor, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte.” Cântec folk din anii ’70 Astăzi scriu despre un om. Nu este un om special în accepţia g... :: continuare ::

Pilot fără zbor...

Moto: „Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte” Cântec folk din anii 70 Pilotul militar, când nu zboară, se descalifică. Încet, exact în ritmul... :: continuare ::

Facerea de rău

Omul, uneori rămâne doar cu gândurile sale, cu chipurile şi vocile acelora care, cumva în plan secund, trăiesc cu el, într-o lume a ideilor. Prin acest joc, tulburat constant de întreb&... :: continuare ::

Să te naşti a doua oară

„Odată am zburat şi eu, odată, Dovadă n-am, dar imi aduc aminte.” Cântec folk din anii 70 Ca pilot militar, urcând în alt avion decât cel care te-a consacrat ca luptător ... :: continuare ::

Puteti citi:

Fotografia zilei:

Filmul zilei :